αφιέρωμα

Η ποιητική γενιά του '50 στην Ισπανία
Η Ποίηση σε Κίνηση (Γ')
Η οπτικοποίηση του ποιητικού λόγου ως εκπαιδευτική άσκηση
Του Στέλιου Πολυχρονάκη
δείτε το videoδείτε το videoδείτε το videoδείτε το videoδείτε το video
Στο παρών τεύχος παρουσιάζονται πέντε βίντεο σπουδαστών του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας, με αφορμή την άσκηση οπτικοποίησης του ποιητικού λόγου.

Το πρώτο βίντεο, του Δημήτρη Τσούνταρου, λειτουργεί ως "γέφυρα" με την προηγούμενη έκδοση, στην οποία είχε παρουσιαστεί το πολύ ενδιαφέρον βίντεο της Μαρίας Καραπαναγιωτίδου, βασισμένο στο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Επήγα» (1913).

Επιπλέον, τα επόμενα τέσσερα βίντεο έχουν ως σημείο εκκίνησης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ποιος βουρκωμένος ποταμός μας πήρε;» (1966), που προέρχεται από την τελευταία συλλογή του νομπελίστα ποιητή με τίτλο «Τρία Κρυφά Ποιήματα».

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Ποιος βουρκωμένος ποταμός μας πήρε;

Ποιος βουρκωμένος ποταμός μας πήρε;
Μείναμε στο βυθό.
Τρέχει το ρέμα πάνω απ' το κεφάλι μας
λυγίζει τ' άναρθρα καλάμια·

οι φωνές
κάτω απ' την καστανιά γίναν χαλίκια
και τα πετάνε τα παιδιά


Στην περίπτωση του βίντεο του Δημήτρη Τσούνταρου, είναι φανερή η διάθεση για μια «αιρετική» οπτική ερμηνεία του καβαφικού ποιήματος με τη συγκεκριμένη επιλογή τόσο στη μουσική όσο και στην εικόνα. ΣΤο βίντεο εισάγεται ένας νέος χαρακτήρας, μια ακαθόριστη, εφιαλτική cartoon σιλουέτα, η οποία παρεμβάλλεται σε πλάνα που επικεντρώνουν στη διαδικασία της γραφής καθώς και στα υλικά της: χαρτί, στυλό, μελάνι. Είναι άραγε μια συμβολική απεικόνιση του δημιουργού-ποιητή, ίσως η προσωποποίηση των πειρασμών και των απολαύσεων στις οποίες αναφέρεται ο Καβάφης, είτε ακόμη η σκοτεινή δύναμη που βρίσκεται πίσω από τη διαδικασία της δημιουργίας;

Στα επόμενα βίντεο των σπουδαστριών Ειρήνης Σέρεσλη, Μαρίας Σαραφάκη, Ιωάννας Ταϊγανίδου και Ειρήνης Ρούσση, είναι έκδηλη, σχεδόν ισόποση, η τάση για μια πιο «κινηματογραφική» ερμηνεία. Ας σημειωθεί εν προκειμένω η στροφή των σπουδαστών προς το ψηφιακό βίντεο, γεγονός που απηχεί τις σύγχρονες τάσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ως εκ τούτου και την ευκολία προσβασιμότητας σε αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα βίντεο που δεχόμαστε από τους σπουδαστές μας στο ΤΕΙ είναι γυρισμένα με κινητά τηλέφωνα και απλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές - σε πολλές περιπτώσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα τέσσερα βίντεο χρησιμοποιούν την περιπλάνηση στο τοπίο –φυσικό και αστικό, αλλά και στο τοπίο του ανθρώπινου σώματος και προσώπου, ούτως ώστε να δημιουργήσουν μικρές «κινηματογραφικές» ιστορίες χωρίς σενάριο, άλλοτε γλυκές κι άλλοτε μελαγχολικές, ωστόσο πλήρεις συναισθημάτων.stelios@sp-filmdesign.com

*Επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Γραφιστικής

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ: www.teiath.gr
www.wittydirectory.com/Arts/Literature/Authors
www.twenty4.co.uk/on-line/issue001/project01/proj01index.htm
www.typotheque.com/site/article.php?id=90
www.post-videoart.com/direct/linkster.php

 

      αρχική σελίδα | ταυτότητα | επικοινωνία | συνδέσεις | προηγούμενα τεύχη | english
Copyright © 2006 e-poema.eu - Όροι Χρήσης
Developed by WeC.O.M.